Dekorationsmålaren Anna-Carin Åsbrink är full av beundran över dåtidens hantverk. Hör henne berätta om vilka utmaningar som finns när mellankammaren ska återställas med modern teknik. Foto: Mikael Johansson/SVT

Hantverkarnas beundran för dåtidens hantverk: ”Otroligt imponerande”

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs mycket speciella kunskaper för att få arbeta med att återställa den 16 kvadratmeter stora mellankammaren på Gästgivars i Vallsta.

Dekorationsmålaren Anna-Carin Åsbrink och timmermannen Bertil Persson har kommit igenom länsstyrelsens nålsöga för att få jobba med världsarvet och den nu aktuella mellankammaren.

Vilka snickare och timmermän som jobbade i huset när det byggdes är okänt för eftervärlden. Men ”inredaren”, målaren Jonas Wallström, är mer känd.

Hör de båda hantverkarna berätta om sin beundran för de hantverkare som byggde och inredde festhuset på Gästgivars för snart 200 år sedan.

Gästgivars ägare Björn Ohlson tillsammans med hantverkarna Bertil Persson och Anna-Carin Åsbrink. Foto: Mikael Johansson/SVT

Kort om Jonas Wallström

Jonas Wallström föddes i Vallsta i april 1898. Han är sannolikt utbildad till gesäll vid Gustaf Söderbergs verkstad i Stockholm och sedan vidareutbildad hos Carl Fredrik Torsselius verkstad också i Stockholm.

Han återvände till hemtrakterna på 1830-talet för att bilda familj med Karin Jonsdotter och försörja sig främst som interiörmålare. Men det finns också ett fåtal möbler och tavlor som är bevarade som han ska ha målat.

Typiska för Jonas Wallström är inredningar med målade rikt förgyllda ramverk, kolonetter och ornament i sen empirstil och mycket vältecknade och rika schablonmönster.

Jonas Wallström avled 1862.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.