Det var vid midsommarhelgen som de första samtalen kom in till viltvårdarna på Gävle kommun då flera boende vid Järvstaängarnas koloniförening hade påträffat döda kaniner. Det är också där som smittan nu misstänks ha brutit ut.
Roger Bengtsson, jaktledare för viltvårdarna på Gävle kommun, uppger att det under de två första veckorna hittades ungefär 120 stycken döda kaniner och att antalet fortsatte att stiga. Majoriteten av kaninerna är vilda men det har också förekommit flera fall av tamkaniner.
– Den tredje veckan var värst, då hittade vi 100 kaniner på en vecka, säger Roger Bengtsson.
Gulsoten sprids lätt mellan djuren
Av de kaniner som samlats in har åtta stycken skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala för analys. I alla åtta fallen kunde gulsot konstateras.
Enligt SVA drabbar kaningulsot främst kaniner men även i vissa fall harar. Det sprids lätt via direktkontakt mellan kaniner och via insekter. Sjukdomen angriper levern så pass allvarligt att det drabbade djuret dör inom loppet av en eller två dagar.
Under förra veckan påträffades endast en kanin och därför befaras smittovågen nu vara över. Däremot finns risk för att smittan finns kvar i marken i tre till fyra månader till och att ytterligare fall av döda kaniner kan dyka upp. Roger Bengtssons råd till ägare av tamkaniner är att hålla dem inomhus.
Se i klippet ovan när Roger Bengtsson berättar mer om viltvårdarnas arbete mot gulsoten.
Kaningulsot
Kaningulsot orsakas av ett virus som drabbar framför allt kaniner, även om en ny variant också smittar vissa hararter.
Sjukdomen ses i södra Sverige upp till Gävleborgs län, oftast på sommarhalvåret.
Sjukdomsförloppet är snabbt och kaninerna drabbas av allvarliga leverskador.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)