• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Adonis, Dagerman-juryns Kerstin Jacobsson och Hesham Bahari har just sett damluckorna i Dalälven öppnats till Adonis ära efter att han tagit emot Dagermanpriset i dag. Foto: Anders Sundin/SVT

Adonis tar emot Stig Dagerman-priset

Uppdaterad
Publicerad

Den världskände syriske poeten Adonis tog idag emot Stig Dagerman-priset vid en ceremoni på Laxön i Älvkarleby. SVT träffade honom för en intervju som du kan se ovan.

SVT Nyheter Gävleborgs reporter Lina Abusagr har träffat den omtalade poeten som visade mycket uppskattning för Sverige och inte minst för naturen här. Adonis berättar att han inte vore någonting utan sin poesi, det är vad som får honom att leva.

– Det är mitt enda verktyg, likt att kärleken kan upptäcka kroppens hemligheter, så får poesin mig att upptäcka människornas hemligheter.

Började skriva som liten

Adonis började skriva poesi redan när han var liten, han ansåg att det inte fanns något annat att göra än att skriva. Enligt honom har arabvärlden främst lyckats inom poesin.

Vad skriver du om nu?

– Just nu skriver jag om ”vägen”, vad är ”vägen” för något? Jag vet inte, jag skriver fortfarande.

Tog emot Stig Dagerman-priset

Under lördagen tog han emot Stig Dagerman-priset och 50.000 kronor. Adonis är ständigt med i diskussionerna om vem som ska vinna nobelpriset i litteratur. Bland tidigare pristagare av Dagermanpriset finns två som senare samma år vunnit nobelpriset i litteratur, Elfriede Jelinek och J. J. G. Le Clézio.

– Han får priset för att han kan skilja på religion och politik. Det betyder mycket för arabvärlden just nu, säger prisjuryns Arne Ruth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.