Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer AI att utplåna mänskligheten? Gävleborna har svaren. Foto: Rikard Berglin / SVT

Blir AI mänsklighetens undergång? – så tror Gävleborna

Publicerad

Kommer artificiell intelligens att rädda mänskligheten från sjukdom, miljöförstöring och lidande eller kommer den att utplåna oss som art? Experterna vet inte. Men det hindrade inte SVT från att fråga Gävleborna om saken.

Sedan chatboten GPT-4 släpptes av företaget Open AI för några månader sedan har AI varit ett hett ämne. Nyligen skrev över 1 000 forskare, it-profiler och näringslivshöjdare under ett öppet brev där de efterlyste en paus på sex månader för utvecklingen av nya AI-modeller.

Brevets undertecknare ser den accelererande AI-utvecklingen som ett allvarligt hot mot mänsklighetens existens. Open AI:s vd, Sam Altman, har även han medgett en viss oro inför framtiden.

– Jag är särskilt orolig för att de här modellerna kan användas för storskalig desinformation. Nu när de blir bättre på att skriva kod kan de användas till offensiva cyberattacker, sade han i en intervju med ABC News.

Datorer överlägsna människor

Idag är AI och robotar överlägsna människor inom vissa snäva fält – som att spela schack, montera bilar eller analysera röntgenplåtar. Vissa ser lanseringen av GPT-4 som en milstolpe på väg mot det som brukar kallas generell artificiell intelligens – den punkt då datorerna helt matchar alla intellektuella förmågor som vi människor besitter.

Superintelligens kan utrota mänskligheten

Steget därefter, artificiell superintelligens, innebär att AI på egen hand kan skapa ännu smartare versioner av sig själv. Den nya versionen av AI kommer i sin tur att kunna bygga en ännu bättre AI – i en allt snabbare takt. En exponentiell utveckling – en så kallad teknologisk singularitet, uppstår. Vad som händer därefter kan ingen förutspå.

Hör Gävlebornas åsikter om AI i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.