Åtalade fångar som förs in i domstolsbyggnaden i Etipoiens huvudstad Addis Abeba Foto: SVT/Henrik Silver

Fikru Marus advokat: Det hela är uppdiktat

Uppdaterad
Publicerad

Fängslade Hudiksvallsläkaren Fikru Maru var idag tillbaka i rätten i Addis Abeba, efter att igår ha fått åtalet presenterat för sig. Gårdagen var den första dagen, sedan sjukdomskollapsen, som Fikru Maru kunde närvara personligen.

Rätten gick idag igenom åtalen mot de personer, av sammanlagt 38 åtalade, som varit med vid själva upploppet i Kilintofängelset i början av september En åtalspunkt som inte gäller Fikru Maru. Han var då redan transporterad till sjukhus, efter sin lungkollaps.

Däremot tog man upp frågan om Fikru Marus roll som anstiftare, och rätten försökte utröna hur mycket Fikru Maru skall ha betalat för att upploppet genomfördes. Det talas om en summa motsvarande 25 000 dollar. Ett påstående från åklagarsidan som sägs stödjas av vittnesmål från andra fångar.

Fallet Fikru Maru

Förnekar sina erkännanden

Samtliga åtalade hävdar dock att de erkännanden och berättelser som åklagaren stödjer sig på, är framtvingade under tortyrliknande former. Något som fördes fram med kraft vid den inledande rättegångsdagen, strax för jul, av de åtalade som då var på plats i domstolen.

– Vår inställning till det som åklagaren påstår är ju att det hela är uppdiktat, säger Hans Bagner, svensk advokat på plats i Addis Abeba

– Vi menar att det är fängelseledningen som haft stora problem på fängelset, och de här ser en utväg i att skylla upploppet på en yttre kraft. Nämligen Fikru Maru.

Hans Bagner menar också att det finns en viss logik i att man valt Fikru Maru som centralfigur i den här processen.

– Han är betydligt äldre än vad de flesta av de övriga åtalade är. Han är sedan många år bosatt i Sverige, han är välutbildad och är väl den enda i den här gruppen som man kan påstå har några som helst finansiella resurser.

Vill inte fördröja processen

Det som Fikru Maru och hans advokater hade att ta ställning till sedan gårdagen var om man skulle lämna in en protest mot åtalet eller ej. Något som en åtalad kan göra om man exempelvis anser att man redan blivit rannsakad för de brott som åtalet omfattar.

Nu valde Fikru Maru att inte protestera mot åtalet, som innehåller påståenden om brott som kan ge upp till 20 års fängelse. Enligt Fikru Marus svenske advokat Hans Bagner så skulle en såfdan protest troligen bara göra att hela processen tar extra lång tid.

– Så man kan nog säga att i det för Fikru Marus del inte kom ut något positivt av dagens förhandling. Det rör sig mest om procedurfrågor för hans del..

Kräver att få se bevisen

Fikru Marus advokater begärde idag också att få ta del av skriftliga kopior av samtliga vittnesmål som åklagaren bygger sitt åtal på. Dokument som man alltså tidigare inte har fått se. Rätten ska nu ta ställning till detta fram till nästa rättegångsdag som är den 1 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Fikru Maru

Mer i ämnet