• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anette Gjers förklarar var att den starka lukten kom från ombyggnationen av ambulanshallen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i videon varför akutpatienter i Hudiksvall fick huvudvärk och illamående av lukten som spreds. Foto: Shanker Prem/SVT

Rinnande ögon och illamående – kemikalie drabbade Hudikakuten

Publicerad

En stark lukt spred sig på akutmottagningen på Hudiksvalls sjukhus under torsdagen förra veckan. Lukten resulterade i symtom som huvudvärk, tårflöde och illamående bland personal och patienter.

Sammanlagt var det 15 i personalen som drabbades och 33 patienter som passerat akuten mellan 16:00 under torsdagen fram till 07:00 på fredagen.

– Alla patienter och personal var kvar på mottagningen för senare fick man besked om att lukten inte var farligt, säger Anette Gjers, vårdenhetschef på akutmottagningen.

Öppnade dörrar och fönster

Enligt Anette Gjers har personalen försökt tejpa upp plast och täta men det var svårt. Man öppnade även dörrar och fönster så mycket man kunde för att försöka vädra.

– Lukten klingade av vid 12-tiden under fredagen, säger hon.

Inga specifika åtgärder

Hon berättar även att detta inte kommer att uppstå igen eftersom det är färdiggjutet och klart. Det finns inga specifika åtgärder kring detta men i vanliga fall går man ut med meddelanden till personal om vad som är på gång.

Få reda på varför den fräna och huvudvärksframkallande lukten spred sig på akuten i Hudiksvall i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.