Robert Strid framför brandbilar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Låsta grindar och sängar som fastnar. Hör räddningstjänstens Robert Strid förklara bristerna de såg vid tillsynen och regionens svar på hur de hanterar brandsäkerheten. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Allvarliga brister i brandskyddet vid Gävle sjukhus

Publicerad

Bristande brandskydd på Gävle sjukhus har fått räddningstjänsten att skärpa tonen mot Region Gävleborg.

– Vi fick inte de svar vi önskade, så därav var vi tydliga med att det fanns allvarliga brister, säger Robert Strid på räddningstjänsten.

Både under 2023 och i början av 2024 såg räddningstjänsten, som ansvarar för tillsyn, brister i brandskyddet på sjukhuset, men fick inte gehör från regionen när synpunkterna framfördes.

Under våren skärptes därför tonen. Brister kopplade till evakuering av patienter och den stora ombyggnationen av sjukhuset var några faror som räddningstjänstens inspektörer såg.

– Vi vill ha förutsättningar att kunna utföra effektiva insatser och räknar med ett visst brandskydd. Annars får vi svårare och mer komplexa insatser, säger Robert Strid.

Inget krav om stängning

Räddningstjänsten har valt att föra dialog med regionen. Hade det varit en krog eller matbutik hade åtgärden kunnat bli annorlunda:

– Komplexiteten på sjukhuset är större än andra objekt, så möjligheten att stänga verksamheten finns inte på samma sätt, säger Robert Strid.

Var situationen så allvarlig?

– Vi tycker att det har varit allvarligt, och det har vi påtalat. Nu tycker vi att det pågår ett jättebra arbete hos regionen vad vi bedömer, säger han.

Extra kontroller

Region Gävleborg hävdar att bristerna är åtgärdade.

Ska inte ett sjukhus ha brandsäkerhet i toppklass?

– Det är det vi planerar och har i våra rutiner. Det viktiga är att följa upp att det fungerar, och nu har vi extra tillsyner, säger Linn Westelius, chef för Region Gävleborgs fastighetsavdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.