Ambulanser riskerar att stå stilla i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet uppdrag för ambulansen i Gävleborg har ökat stadigt de senaste åren, de larm med högst prioritet har nästan fördubblats över tio år. Samtidigt har ambulansen svårt att rekrytera personal och till sommaren riskerar flera ambulanser i länet därför att stå stilla.

– Det märks att vi sitter i bilarna mer. Man vet inte om man får någon lunch så man får ha en sportsbar (choklad, reds.anm) i fickan för att få i sig någonting i alla fall. Plus att de dagar med många larm är man mycket tröttare i huvudet när man kommer hem, säger Tomas Löf, ambulanssjuksköterska i Söderhamn.

De högst prioriterade larmen, kallade prio ett, har ökat kraftigt. I Gävleborg var de 8 903 stycken år 2005, i fjol var antalet 15 565. Den totala mängden uppdrag har ökat med 20 procent under samma period och är i dag drygt 44 000 om året.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Tio vakanser i länet

Trots en ökad belastning är antalet ambulanser i Gävleborg samma som för 20 år sedan, enligt Region Gävleborg. Personal fattas också, just nu finns tio vakanser inom ambulansen i länet och de senaste somrarna har Region Gävleborg haft så svårt att hitta vikarier att ambulanser har fått ställas av i Hudiksvall, Bollnäs och Gävle. I år kan det bli aktuellt igen.

– Det är inte lika många som söker nu som det var tidigare, varför vet jag inte. Det kan vara att det finns fler jobb på andra ställen, folk är inte lika bundna längre utan man kan åka dit man tjänar mest. Jag tror att det har blivit ett riksproblem med att hitta personal inom sjukvården de senaste åren, säger Tomas Löf.

Marit Eriksson är sjuksköterska men ska arbeta inom ambulansen i Gävleborg för första gången till sommaren, ett mål hon har haft länge även om hon kan förstå problemet med att rekrytera personal. Hon tycker att ambulanspersonal bör tjäna mer än personal på en vårdavdelning.

– Inom sjukhusets väggar har man också dåliga löner men en helt annan arbetsmiljö, inte de hotfulla situationer som man har inom ambulansen där man aldrig vet vad man kommer till. Därför tror jag att det är viktigt att man höjer lönerna inom ambulansen, säger Marit Eriksson.

Inför bil med två sängar

För att möta den ökade belastningen på ambulansen tänker Region Gävleborg införa en bil med två sängar för att kunna effektivisera transporter mellan sjukhus, vilket man ser upptar för många ambulanser i dag. I Los i nordvästra Hälsingland ersätts den dagbaserade ambulansen med en dygnet runt-bemannad akutbil utan bår, som ska göra bedömningar när en ambulans behövs. Den nuvarande ambulansen kan då användas mer effektiv över större delar av länet.

Personalbristen tror ambulanschefen Jörgen Tranevik beror på att sjuksköterskor har många jobb att välja på i dag, men även att Region Gävleborg ställer höga kompetenskrav inom ambulanssjukvården.

– Vi ska vara intressant som arbetsgivare och erbjuda utmanande arbetsuppgifter och det vill jag påstå att vi gör. Vi har engagerade medarbetare som deltar i mässor, vi har en jättestor utbildningsorganisation som ger otroligt mycket och det gör att verksamheten är intressant och det ska vi fortsätta att vara också, säger Jörgen Tranevik.

– I dag fungerar det med den ökade belastningen, vi känner att vi klarar av de uppdrag vi får men fortsätter den här trenden får man nog ta ett omtag med hur det ser ut med bemanning och antalet bilar, säger Tomas Löf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet