Helikopterplattan på Gävle sjukhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Patrik Stenvard (M) om helikopterproblemen och om regionen ska betala för Rörberg eller inte. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Ambulanshelikoptrar tvingas vända – regionrådet vädjar åter om räddning av Rörberg

Uppdaterad
Publicerad

Ödesbeslutet för flygplatsen i Gävle närmar sig. Region Gävleborg lyfter behovet för sjukvården.

– Som det är nu får helikoptertransporter ställas in vid dåligt väder, säger Patrik Stenvard (M), regionstyrelsens ordförande.

Gävle kommun väntas fatta beslut om flygplatsen i Rörbergs framtid inom kort.

Region Gävleborg har tillfrågats om hur de ställer sig till en avveckling och likt tidigare vill Patrik Stenvard (M) se att Rörberg behålls som flygplats och åter uppgraderas med inflygningshjälpmedel för att kunna ta emot sjukvårdstransporter i dåligt väder.

Gävle flygplats

I nuläget finns ingen alternativ plats att landa på för helikoptrar när sikten är för dålig vid sjukhuset. Tidigare kunder Rörbergs inflygningshjälpmedel nyttjas av både helikoptrar och ambulansflygplan.

Svängde under pandemin

Region Gävleborg har genom åren svängt i frågan. Sjukvården hade inga synpunkter när Rörberg nedgraderades 2016. Under coronapandemin saknade dock dåvarande hälso- och sjukvårdsdirektören en flygplats och möjligheten att kunna ta emot flygplan och helikoptrar i dåligt väder är mer aktuell än på länge, anser regionrådet:

– Omvärldsläget har förändrats sen tidigare så behovet har kanske till och med ökat, och framförallt osäkerheten om vi inte har en flygplats, säger Patrik Stenvard (M).

Hör i klippet ovan om helikopterproblematiken och om Patrik Stenvard (M) anser att regionen ska betala för upprätthållandet av en flygplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävle flygplats

Mer i ämnet