Mellan 2013 och 2014 var ökningen 17 procent. Men tittar man över en femårsperiod, från 2009 så är ökningen 57 procent. Det som främst har förändrats är att andelen anmälda om yngre barn (0–12 år) ökar över tid. Det är främst anmälningar från privatpersoner och från hälso- och sjukvården som ökar.
– Det är tydligt att anmälningarna ökar, säger Annika Almqvist, chef vid FoU välfärd, Region Gävleborg.
– Det är jätteviktigt att socialtjänsten är tillgänglig och tydlig med hur man som privatperson ska gå till väga när man möter barn som man misstänker far illa.
Orsakerna till anmälan är allt mer olika brister i barnens hemförhållanden visar undersökningen. Det kan vara bristande omsorg, våld eller relationsproblem i familjen. Allt mindre handlar om beteendeproblem (kriminalitet, utagerande), enligt Region Gävleborgs pressmeddelande.
En bidragande orsak till ökat antal anmälningar kan vara strukturella ojämlikheter. Jämförelsen tyder på en högre andel barn och unga i länet som blir aktuella för socialtjänstens ingripande.
Jämfört med riket som helhet har elever i årskurs 9 i Gävleborg ett sämre skolresultat och en högre andel barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer.
– Även om forskningen inte påvisat samband mellan en hög andel anmälda barn till socialtjänsten och bristande skolresultat eller ekonomisk utsatthet, så vet vi att långvarig ekonomisk stress i familjen är en riskfaktor för brister i föräldraskapet och familjerelationen, säger Per Åsbrink, verksamhetsutvecklare vid socialtjänsten i Sandvikens kommun.
– Vi vet också att goda skolprestationer har visat sig vara en av de viktigaste skyddsfaktorerna mot framtida psykosociala problem, säger Per Åsbrink.
Vad är anmälan, vad är ansökan?
Aktualiseringar är ett samlingsbegrepp för ansökningar om bistånd å ena sidan, och anmälningar om misstanke att barn eller ungdomar far illa å andra sidan.
Av aktualiseringarna till kommunernas socialtjänster i Gävleborgs län som rör barn och unga utgör anmälningarna 91 procent och ansökningarna 9 procent.
Ansökan om biståndsinsats för barn görs av barnets förälder eller vårdnadshavare. En ansökan om bistånd innebär en skyldighet för socialtjänsten att öppna ett ärende och utreda behovet av stöd.
Källa: Region Gävleborg