– Julbordspengarna lever man på ända fram till sommaren så det är en väldigt stor del av vår verksamhet, säger Chalene Kullberg som är platschef på Engeltofta i Gävle.
Julborden viktig inkomstkälla
För många restaurangägare är julborden en viktig inkomstkälla, men nu börjar branschen märka att något hänt.
– Det är många som avbokar och det är stora avbokningar. Det är kommuner, regioner och företag som bokar av. Läget är allvarligt och oroligt säger Jonas Partheen som är presschef för bransch- och arbetsgivareorganisationen Visita.
”Vi gör det vi kan”
Chalene Kullberg ser ändå positivt på att det i motsats till förra julen går att servera julbord i år men har också börjat märka av en viss oro bland kunderna. Restaurangen har även fått in en avbokning av ett större sällskap på grund av den ökande smittspridningen.
– Vi gör det vi kan, sedan är det upp till var och en att man tar hänsyn och har minsta symptom att man stannar hemma, säger Chalene Kullberg.