Nu får unga funktionsnedsatta behålla sin aktivitetsersättning – Försäkringskassan har svängt igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu visar nya siffror att fler unga vuxna med en funktionsnedsättning får behålla sin aktivitetsersättningen igen. Försäkringskassan har gjort en U-sväng i sina bedömningar.

– Jag tänker att det är politiska signaler som blir konkret verklighet i myndigheten, säger Hans Strömstedt som är handläggare på Försäkringskassan.

Många unga vuxna med en funktionsnedsättning for illa när de plötsligt förlorade sin aktivitetsersättning under 2017 och 2018.

SVT Nyheter har i flera granskningar skildrat konsekvenserna: Många tvingades söka försörjningsstöd hos socialen för att ha råd med mat och hyra. William Kvarnåker i Ljusdal fick 4000 kronor mindre i månaden. En del hamnade hos Kronofogden.

Granskning: Ett riktigt jobb

”Som natt och dag”

Nu visar nya siffror, som Försäkringskassan har tagit fram på uppdrag av SVT Nyheter, att bedömningarna har svängt igen.

– Det är som natt och dag. Attityden har svängt på Försäkringskassan, säger Stefan Olsson som 2018 arbetade på en daglig verksamhet där många av brukarna plötsligt blev av med aktivitetsersättningen samtidigt.

– 2021 har alla jag hjälpt med ansökningarna fått ja, säger han.

Tydligare rättspraxis

Blir det verkligen rättssäkert när det svänger så här mycket?

– Jag håller med om att det inte blir bra för rättssäkerheten när det sker variationer. Lagen har inte ändrats men vi har fått en tydligare rättspraxis på området. Då kan det också innebära svängningar, säger Ingeborg Watz Forslund som är områdeschef på Förskringskassan.

Försäkringskassan har fått kritik för att man lägger alltför stor vikt vid läkarintygen och inte gör en helhetsbild. Även där har arbetssättet förändats.

– Vi har förtydligat att man i många fall också behöver fånga upp andra delar än det medicinska underlaget, säger enligt Ingeborg Watz Forslund.

I videon berättar en handläggare på Försäkringskassan hur det lät inne på Försäkringskassan under de här åren.

Se hela granskningen här.

Försäkringskassans U-sväng

Om man har en funktionsnedsättning och är mellan 19 och 29 år kan man ansöka om aktivitetsersättning.

För att få ersättningen måste man skicka in intyg som visar att man inte har arbetsförmåga i ett vanligt jobb.

Ersättningen omprövas regelbundet, efter ett till tre år.

SVT Nyheter har begärt ut statistik över hur vanligt det är att man blir av med aktivitetsersättningen när den ska omprövas, det vill säga att Försäkringskassan ändrar sin bedömning av personens arbetsförmåga.

Statistiken visar att bedömningarna har varierat kraftigt de senaste sex åren.

Andel som nekades aktivitetsersättning vid omprövning:

2016: 5 procent

2017: 11 procent

2018: 17,5 procent

2019: 15 procent

2020: 10 procent

2021: 6 procent

(Källa: Försäkringskassan)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet