Barn lär sig att släcka lamporna

Uppdaterad
Publicerad

På en förskola i Gävle har man satsat stort på att sänka elförbrukningen. En datorskärm med en figur har gjort både lärare och barn mer elsmarta.

Sedan förskolan Björngården i Gävle satte upp en datorskärm med en figur på har elförbrukningen sänkts med tio procent på knappt två månader. Figuren ser ledsen ut när elförbrukningen är hög och blir glad när det släcks ner.

– När det är tänt så blir den ledsen och ibland när det börjar bli tänt så kommer den bli lite skrattig. När det är helt tänt i alla rum så blir den jätteledsen, säger Albin, fem år.

– Det har betydelse. Att vi kanske släcker istället för att ha tänt hela dagarna i alla rum, som det var lite förut. Att vi tänker på att plocka in i ett torkskåp och har det på under begränsad tid. Och vi tänker på diskmaskinen, att vi packar i så mycket som möjligt, säger Britt Magnusson, förskollärare.  

Det är hyresvärden Gavlefastigheter som står bakom projektet och målet är uppnå Gävles klimatmål år 2020. På förskolan Björkgården har medvetenheten ökat om onödig elanvändning.

– Förhoppningen är att man tar med sig det här tänket dit man bor och pratar med sin mamma och pappa, och tar med sig det i uppväxten. Jag tror att det är en jättebra målgrupp att börja med eftersom de ska ta med det här och växa upp i det. Får man in det här i huvudet i tidig ålder är det mycket enklare att arbeta efter den här metoden framöver, säger Håkan Johansson, driftchef, Gavlefastigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.