Bärplockaren Sakdaa har återvänt till Los i 7 år för att plocka bär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kommer tillbaka”, säger Sakdaa från Thailand efter två månaders arbete i Sol, Ljusdal. Foto: Barbro Sellin SVT

Bärplockaren Sakdaa i Los: Jag tjänade 31 kronor i timmen

Uppdaterad
Publicerad

Bärplockaren Sakdaa fick 21 000 för två månaders arbete i Los, Ljusdal. Han jobbade elva timmar om dagen. Hur mycket av lönen han får behålla vet han inte.

– Jag vill komma tillbaka igen, säger han.

De thailändska bärplockarna kom till Los den 25 juli och åkte hem den 26 september. SVT Gävleborg hann träffa 37-årige Sakdaa innan hemfärden till Thailand.

I sju år har han återvänt till Los i Ljusdal för att plocka bär. Bärplockarna hyrs ut av thailändska bemanningsbolag till svenska uppdragsgivare som sedan säljer bären vidare till dagligvaruhandel och livsmedelsproduktion.

Bärplockarna i Los

Dras av lönen

SVT har med hjälp av bärplockarnas uppgifter räknat ut att Sakdaas lön blir cirka 31 kronor per timme. Hur mycket av den han får behålla är oklart, då företaget Norrkensbär drar av för bland annat boende, mat, resor och bensin.

SVT har sökt Örjan Berglund på Norrskensbär AB för en kommentar men utan resultat.

Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärplockarna i Los

Mer i ämnet