Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fekri Hamad om hans aktivitet i moskén i videon. Foto: Skärmdumpar från Fekri Hamads Facebooksida

Bilderna visar Fekri Hamad i mosken: ”Vad är problemet? Jag varken predikar eller föreläser”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg har tagit del av videoflimer där den utvisningsdömde imamen Fekri Hamad talar i moskén i Gävle. Detta trots att han enligt nya styrelsen är förbjuden att föreläsa.

Utvisningsdömde imamen Fekri Hamad har sedan 2019 bott i lokaler i anslutning till moskén i Gävle. Han ska enligt uppgift inte haft någon officiell roll i moskén men har hjälp till vid behov.

När SVT Gävleborg träffade den nytillträdda styrelsen i moskén uppgav de att Fekri Hamad har förbjudits att föreläsa. Vi har sedan intervjun tagit del av videos från sociala medier där Fekri Hamad talar i moskén bara en vecka innan intervjun. På hans facebook-sida finns även flera nyinspelade videos på konverteringsceremonier framför en fullsatt moské.

– Det är inte föreläsningar. Jag pratade om bönetider under Ramadan på Facebook för alla muslimer. Konverteringsceremonierna är när någon kontaktar mig och vill konvertera till islam. Då måste han göra det framför alla, säger Fekri Hamad.

Hör Fekri Hamad om varför han fortfarande är aktiv i moskén i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.