Biograf Grand i Sandviken tvingades hålla stängt efter hackerattacken, men under söndagen är det öppet igen. Foto: Björn Wallgren

Biografer i Gävleborg utsatta för rysk hackerattack

Uppdaterad
Publicerad

Björn biografer tvingades till att stänga sina fem biografer under lördagen efter att ha utsatts för en rysk hackerattack.  På söndagen är biografen i Sandviken igång igen men Edsbyn röda kvarn ligger fortfarande nere.

Sandviken grand, Tierps bio, Edsbyn röda kvarn, Ludvika star/aveny och Rättvik wasa bio tvingades hålla stängt under lördagen.

– Jag upptäckte det på lördagsmorgonen och tänkte direkt att det var hackers. Men vi lyckades lura hackarna och ska öppna under söndagen, säger vd Björn Wallgren.

På sociala medier skrev man: ”Vi har stängt på grund av ryskt dataintrång. På grund av det kan vi inte ens kontakta er som bokat biljetter. Vi beklagar verkligen detta”.

– Det tråkiga är att folk trodde att det var ett skämt. Men det var en avancerad och krypterad hackerattack som gjorde att allt var stängt. Det krävdes en krypteringskod för att öppna och vi fick ett utpressningsmejl där vi skulle kontakta dem inom 72 timmar, annars skulle summan öka, säger Björn Wallgren.

Hur vet ni att det var en rysk hackerattack?

– Inne i koden låg det en text på ryska och det stod även ryska namn. Vi polisanmälde händelsen, men kopplade även in fyra stycken inhyrda dataexperter som sa att det liknade det som hände Coop.

”Vi lurade hackarna”

Björn Wallgren berättade på lördagskvällen för SVT Nyheter att man lyckats få igång sajten på en av biograferna.

– Vi lurade hackarna och lyckades öppna sajten bakvägen. Vi kommer inte att betala något och den information som har blivit krypterad, det får vara så.

Under söndagen har alla biografer utom den i Edsbyn kunnat öppna igen.

– Den klarade vi inte att avkryptera till i dag. Den får vi ha någon dag till på oss för att klara. Den kommer öppna på tisdag, säger Björn Wallgren på söndagseftermiddagen.

Små biografer i mellersta Sverige, är inte det ett märkligt mål för rysk it-attack tycker du?

– Jo, verkligen. Men det börjar väl bli ont om företag som inte gjort sin läxa i it-säkerhet. Då ger de sig på många små aktörer för att få ihop samma summa. Men vi tänker inte betala och är dessutom öppna med att vi blivit utsatta. Det är väl det som är ovanligt, säger Björn Wallgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.