• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Man kan inte förutspå vädret, men vad kan allmänheten tänka på? Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix Norway/TT

Brist på grundvatten i Gävle och Ockelbo

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna är fortfarande låga i delar av Gävle och Ockelbo kommun. Gästrike vatten uppmanar allmänheten att tänka på vattenanvändningen och spara på vattnet så gott det går.

Bristen på vatten beror på de senaste årens underskott av nederbörd och förra året hade vi ju en varm och torr sommar och höst. Men risken för vattenbrist kan vara fortsatt hög beroende på den kommande sommaren.

– Vi har gått upp till gult läge, vi ser att det finns en risk att det kan bli vattenförbud till sommaren. Det krävs mer nederbörd under flera års tid för att vi ska återhämta oss helt, säger Karolina Stenroth, enhetschef Gästrike Vatten.

Kan vattnet ta slut?

Situationen är även ansträngd i Östhammars kommun – som tillhör Gästrike Vatten. Enligt Karolina Stenroth blir vi inte helt utan vatten men ett vattenförbud kan bli aktuellt längre fram.

Så här använder du vattnet smart:

Fyll disk- och tvättmaskiner helt innan du kör dem. Använd vattensnåla program.

Diska inte under rinnande vatten. Använd diskproppen eller en balja.

Ta en snabbdusch istället för en lång.

Stäng av duschen när du masserar in schampo och balsam i håret.

Duscha istället för att bada.

Stäng av kranen när du borstar tänderna. Använd gärna en tandborstmugg.

Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten att dricka direkt istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.

Tvätta bilen i en biltvätt som återanvänder tvättvattnet, fråga biltvätten. Tvätta inte bilen så ofta, och inte hemma på gatan.

Spola toaletten med snålspolning.

Fundera om du verkligen behöver fylla din pool med dricksvatten, kan du fylla den med till exempel sjövatten istället? Eller fyll poolen endast en gång, och håll vattnet rent med hjälp av en reningspump och klor så kan du bada i samma vatten länge.

Samla regnvatten i tunnor eller damm för att vattna i trädgården.

Laga läckor, exempelvis en droppande kran eller en rinnande toalett. Även små läckor förbrukar mycket vatten.

Du som använder vatten på jobbet: diskutera hur ni kan använda vattnet smart på arbetsplatsen.

Källa: Gästrike Vatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.