En munk sitter framför en handfull kvinnor som alla mediterar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Buddhisttemplet och hör vad nyinflyttade munken tycker om Storvik. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Buddhistiska munken i nya templet: ”Jag älskar Storvik”

Publicerad

I Storvik öppnades det vid årsskiftet ett buddhistiskt tempel. Det är thailändska föreningen Santidham i Storvik som under många år jobbat för ett tempel på orten och för en munk som vill leda dem.

Du får inte döda, stjäla, ljuga, missbruka din sexualitet, alkohol eller droger – det är buddhismens fem levnadsregler. Som munk däremot har du 227 regler att följa. Bland annat får munken inte röra vid kvinnor, inte laga mat själv eller äga någonting mer än det allra nödvändigaste.

”Alla människor är så snälla här”

I Sverige, där buddhismen inte är lika utbredd som i Thailand, är det svårare att leva i enlighet med reglerna. Det är inte lika självklart att svenskar ger mat till en munk med skål i hand. Men thaiföreningens medlemmar och en lokal restaurang tar väl hand om munken tycker han.

– Alla människor är så snälla här, säger Phratara Apitano, som varit munk i nästan 30 år.

Varför har ni startat ett tempel i Storvik av alla ställen?

– De som varit med från början är härifrån, och jag själv bor i Sandviken. Istället för att vi ska åka fram och tillbaka till Gävle så är det lättare att vara här i Storvik, säger thaiföreningens sekreterare Phinthipha Vattulainen.

Thailändska föreningen har cirka hundra medlemmar. I templet Watpha Buddhakhtun, som tillhör den buddhistiska grenen Theravades, är det 10-15 personer som engagerar sig i meditation och matlagning.

Följ med till templet och hör vad nyinflyttade munken tycker om Storvik i klippet ovan.

Buddhismen i korthet

• Buddha föddes som prins Siddhartha Gautama i Kosala, norra Indien.

• Han lämnade sitt palats för att söka meningen med livet och nådde upplysning under ett träd i Bodh Gaya.

• Buddha undervisade i 45 år och grundade Sanghan, den buddhistiska församlingen.

• Buddhismen spreds över Asien och delades upp i olika riktningar: Theravada, Mahayana, Zen, Chan, Rena Landets buddhism och Vajrayana.

• Buddhismen kom till väst under sena 1800-talet och blev allmänt känd och praktiserad mot slutet av 1900-talet.

• Centrala läror i buddhismen inkluderar de tre juvelerna, de etiska träningsreglerna, de fyra ädla sanningarna och den ädla åttafaldiga vägen.

Källa: Sveriges buddhistiska gemenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.