En kvarglömd väska hos en av kunderna blev början till slutet på Crazy Farmazys verksamhet i den lilla orten i Hälsingland. Hur länge verksamheten bedrivits är lite oklart. Budet om det är många om man läser polisen och åklagarens förundersökning. Åklagaren har valt att åtala de misstänkta, en apotekschef och hans 30-årige kompanjon, för att ha hållit på i drygt ett år.
Redan under hösten förra året märker polisen att det finns en hel del narkotikaklassade läkemedel i omlopp i det aktuella området i Hälsingland. Prover som tas av missbrukare när de grips för narkotikabrott visar att de tagit den typen av preparat. Även förhör med missbrukarna visar att det finns mediciner i omlopp.
Den glömda väskan
I januari i år gör polisen ett tillslag mot en bostad där man på goda grunder anser att det pågår narkotikaförsäljning. Där hittar man en väska som innehåller 30 plåster med den verksamma substansen Buprenorphine som är ett smärtstillande medel. Det är i grunden en opiat och är därför populär hos narkotikamissbrukare. I väskan finns också amfetamin och diverse narkotikaklassade tabletter.
På plåstren hittar polisen fingeravtryck som visar sig tillhöra den 30-årige kompanjonen i Crazy Farmazy. Han grips och häktas några dagar senare. I förhör medger 30-åringen, efter att först ha nekat, att han glömt väskan. Ungefär samtidigt upprättas en polisanmälan mot apotekschefen. Polisens utredare skriver att man genom yttre och inre spaning kommit fram till att apotekschefen säljer utgången narkotikaklassad medicin i stor omfattning och har gjort så under flera års tid.
Kassar med medicin hemma
Sedan dröjer det ytterligare några veckor innan polisen griper apotekschefen. När han grips hittar polisen narkotikaklassade läkemedel i en ryggsäck. I samband med husrannsakan i apotekschefens hem hittade polisen flera kassar med olika medicinska preparat, narkotikaklassade läkemedel, dopningsmedel och kanyler till injektionssprutor.
De båda misstänkta männen hade träffats när apotekschefen blev kär i en kvinna som bodde granne med 30-åringen. De båda männen blev snabbt vänner.
I förhören är de båda männen överens om att det började med prat om preparat för ”eget bruk” som sedan utvecklades till handel. Men sedan går berättelserna isär.
Fick 40 procent av intäkterna
Enligt den 30-årige kompanjonen så var de båda överens om att apotekschefen skulle ta utgångna mediciner från apoteket och ge det till honom som sedan sålde det vidare till ett antal distributörer som sedan langade till missbrukare. Apotekschefen skulle få 40 procent av inkomsterna, kompanjonen 20 procent och distributören fick behålla resten, löd en av uppgörelserna. När det gäller hur mycket pengar det rört sig om är 30-åringen väldigt vag. Efter påtryckning från förhörsledaren säger han att det kan röra sig om kanske 20 000 kronor.
Apotekschefen menar att det hela började med att han fick en påse med utgångna läkemedel på gatan från en person inom kommunen. Han glömde påsen i bilen. När han sedan satt och drack alkohol och tittade på trav tillsammans med 30-åringen kom påsen på tal. Han gav då 30-åringen en del av medicinen som denne kunde använda för eget bruk. Sedan började 30-åringen kräva att få mer. När apotekschefen protesterade ska kompanjonen blivit hotfull både verbalt och genom meddelanden. Han säger sig aldrig tagit några läkemedel från apoteket, utan det var bara från påsen han fått som de kom. När förhörsledaren pressar honom om de mediciner som polisen hittar i hans hem så känner han inte till dem utan menar att de kan komma från kompanjonen.
På torsdagen börjar rättegången mot de båda misstänkta männen och de övriga misstänkta som är inblandade i narkotikahärvan.