– Det här innebär en kontinuitet för kunden och en trygghet när man kan komma hem med en utökad hjälp av hemvårdteamen, säger Elisabeth Carlsson Cederholm (C) som är ordförande i omvårdnadsnämnden.
Gjorde utredning
2016 gjorde Omvårdnad Gävle en utredning som visade att korttidsvistelsen inte var bra för patienten, andra lösningar skulle vara bättre för de äldre. Och ordföranden i nämnden påpekar att hemsjukvården bland annat innebär att de äldre inte tvingas flytta lika många gånger.
Men personal och boende på korttidsboendet på Bergmästargården uttrycker ändå oro för hur det ska gå för patienter som inte klarar sig själva.
– Vi har omsorg som man kan få dygnets alla timmar när man är hemma och om man behöver finns avlösning. Vi har 22 platser kvar på Bergmästargården och kommer också att ha 10 korttidsplatser för dementa där, menar Elisabeth Carlsson Cederholm.
Ny teknik ska underlätta
I beslutet pekar man också på att ny teknik är en viktig bit för att det ska fungera.
– Ja vi har nattkameror och vi trodde inte att det skulle vara så stort intresse. Men i dagsläget har vi 55 kunder som använder nattkameror och kameran kan ju även användas på dagen. Det är en teknisk lösning som man kan börja använda. Och det är frivilligt och ska upplevas som en hjälp, säger Elisabeth Carlsson Cederholm.
I klippet kan du höra omvårdnadsnämndens ordförande om varför de beslutat att korttidsboendet ska försvinna.