Person som håller i mobiltelefon. På telefonen syns en familj som håller hand

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fenomenet har spridit sig över världen och i skrivande stund har hashtaggen ”#genderreveal” använts 3,3 miljoner gånger på medieplattformen Instagram. Foto: Saga Dillner/SVT

Därför blir ”könsavslöjanden” virala

Publicerad

2008 postades den första virala ”gender revealen” – en tillställning där nära och kära får vara med de blivande föräldrarna när könet på barnet avslöjas. 15 år senare har det gått från influencer-trend till något många blivande föräldrar gör, även när det inte blir ett inlägg på sociala medier.

En ”gender reveal” är en tillställning där de blivande föräldrarna får reda på eller avslöjar för närstående vilket biologiskt kön deras barn har.

Fenomenet har spridit sig över världen och i skrivande stund har hashtaggen ”#genderreveal” använts 3,3 miljoner gånger på medieplattformen Instagram.

Kritiken: Förlegat och farligt

Men trenden har även kritiserats, berättar teknikbloggaren och journalisten Elin Häggberg.

– Det har kritiserats för att göra en så stor grej av vilket biologiskt kön ett barn troligen kommer få. Det uppfattas som lite förlegat, berättar hon.

Själva tillställningarna har också antagit mer extrema former.

– Runt 2017-2018 blev det väldigt populärt med pyroteknik och eld. Det blev flera stora skogsbränder i USA som kunde härledas till ”gender reveal parties”. Så då gick myndigheter där ut och varnade och ville lägga förbud för sådana saker, berättar Elin Häggberg.

I klippet ovan: Elin Källberg svarar: Därför har ”gender reveals” blivit populärt – och därför hakar så många på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.