DC3 Daisy

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals nyfikna besökte under helgen F15 Flygmuseum som firade 25 år. Där fanns även ett speciellt flygplan på plats, hör mer i klippet. Foto: Rikard Berglin / SVT

Deltog i invasionen av Normandie – DC3:an Daisy flög över Söderhamn

Publicerad

Pigga ögon kunde under helgen skåda en DC3:a över Söderhamn. Daisy, som hon kallas, deltog i luftlandsättningen av amerikanska trupper under D-dagen 1944.

– Daisy är byggd 1943 och var med i kriget. Den var stationerad i Algeriet och hjälpte till i invasionen av Sicilien. När D-dagen började närma sig flögs Daisy upp till England för att delta i invasionen av Normandie, berättar Håkan Lif, tekniker i föreningen Flygande veteraner, som de senaste 40 åren tagit hand om planet.

Överlevde kriget

Daisy överlevde alltså kriget, men inte utan blessyrer. Håkan Lif pekar ut flera reparationer där tyska kulor penetrerat flygplanet.

Efter kriget byggdes Daisy om till passagerarplan. I Norge fick hon namnet Fridtjof viking innan hon hamnade i Sverige. Numera är det alltså en bekväm, om än bullrig, flygtur att resa med Daisy. Annat var det under D-dagen.

– Hon var totalt plåtren invändigt. Det fanns bara bänkar efter sidorna för fallskärmshopparna att sitta på, berättar Håkan Lif.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.