Whiskeyflaskor, iptv och pengar och guldtackor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Whiskyflaskor för en miljon och guldtackor hittades hemma hos de två männen. Hör mer om fallet i klippet. Foto: polisens förundersökning

Dom mot IPTV-pirater står fast – men skadeståndet sänks

Uppdaterad
Publicerad

De två män från Gästrikland som dömdes att betala 195 miljoner kronor i skadestånd för att illegalt ha tillhandahållit tv-kanaler till tusentals kunder fälls nu även i högre instans. Men skadeståndet sänks.

Förra hösten dömde patent-och marknadsdomstolen männen, från Sandviken respektive Gävle, till två och ett halvt års fängelse för grovt upphovsrättsbrott och brott mot upphovsrättslagen. Detta eftersom de sålt ip-tv boxar som möjliggjort illegala tv-sändningar via nätet.

Männen dömdes även till att betala 195 miljoner kronor i skadestånd till tv-bolag som förlorat intäkter till följd av den illegala verksamheten.

De båda männen förnekade brott och överklagade till Patent-och marknadsöverdomstolen, som nu slår fast domen. Något som Gefle Dagblad var först med att berätta.

Får lägre skadestånd

I beslutet skriver domstolen att det är klarlagt att männen varit ansvariga för den illegala strömmningsverksamheten, att de har administrerat kundernas tv-boxar och att de tagit betalt.

Domstolen justerar dock ner skadeståndsbeloppet från 196 miljoner kronor till strax under 114 miljoner kronor eftersom de anser att lägre instans inte kunnat styrka antalet användare som nyttjat de illegala tjänsterna. Det nya skadeståndsbeloppet baseras på ett lägre antal användare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IPTV piraterna i Gävleborg

Mer i ämnet