Dricksvattnet i enskilda brunnar i byn Hamre utanför Hudiksvall är otjänligt sedan släckskum efter en brand runnit ned i dem i januari 2015. Boende och kommunen har tvistat om huruvida räddningstjänsten är ansvarig för miljöskadan eller inte.
Kommunen har från början ansett att en räddningstjänst inte kan lastas för miljöskador som uppkommer när de släcker en brand, bland annat eftersom det är en olycka där snabba beslut måste tas.
LÄS MER: Kommunen räknar med att överklagar dom om släckskum
Länsstyrelsen har prövat frågan och kommit fram till att räddningstjänsten är ansvarig, men endast till hälften. Vem mer som är ansvarig har inte konstaterats.
Polisutredning pågår
Boende har fortsatt kampen och nu fått rätt hos Mark- och miljödomstolen som ändrar Länsstyrelsens beslut och bestämmer att räddningstjänsten är fullt ansvarig och skriver så här i sitt domslut:
”Räddningstjänsten uppfattade tydligen inte att brunnar för dricksvatten fanns i närområdet men borde rimligen ha agerat och haft beredskap som om det kunde finnas sådana brunnar och inte använt B-skum och istället använt mindre miljöfarligt alternativ. Mark- och miljödomstolen finner att räddningstjänsten i just detta konkreta fall därför har fullt ansvar för utredningsprocessen samt för att utföra eller bekosta avhjälpande av aktuell föroreningsskada.”
– Min förhoppning är att få upprättelse i den här långa processen och jag förväntar mig att Hudiksvalls kommun tar sitt ansvar, säger Daniel Turås, boende i Hamre.
Fortfarande pågår en polisutredning gällande miljöbrott i ärendet.
MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app