• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hudiksvalls motorklubb har byggt dragracingbana med europastandard. Hör ordföranden berätta om tjusningen med dragracing. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Dragracingbana med Europastandard i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Efter två år med hårt ideellt arbete har Hudiksvalls motorklubb fått sin dragracingbana klassad till Europastandard. Redan till sommaren kommer klubben arrangera tävlingar i den nordiska serien.

Under snön på Hudiksvalls gamla flygfält ligger den 201 meter långa dragracingbanan. Den är i det närmaste klar och har då en Europastandard.

Just nu gjuts skyddsbarriärer i betong som ska sitta längs hela banan. Den har också fått en ny extremt tät och slät asfaltsbeläggning för att klara bilar med hästkrafter upp till 4000, berättar Henrik Brink som är ordförande i Hudiksvalls motorklubb. 

– Det är jättekul för oss som bor här och har jobbat med det här i några år, att vi får ett erkännande att vi har gjort något bra. Det betyder också mycket för bygden eftersom det kommer folk från hela Sverige, Norge och Finland för att tävla. Det inbringar ju ekonomi till stan i sig, säger han.

Ökat intresse för dragracing

Banan har redan använts, men inte i officiella tävlingssammanhang. Nu tror man på ett ökat intresse för sporten.

– Det är relativt stort här i området och växer hela tiden. Vi har byggt den här banan i Hudiksvall ämnat för tillväxt och som en grogrundplats för att kunna ta steget vidare och åka till exempelvis Tierp som har en bana av världsklass och kör i europaserien fullt ut. Intresset växer för varje år som går, säger Henrik Brink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.