Dubbla guld till OS-hoppen – så gick det för gävleborgarna i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborg hade fyra deltagare med till OS i Peking. Två av dem fick åka hem med den ädlaste av valörer – guld. Har du koll på hur det gick för länets OS-hopp?

Sverige fick en bra start på OS och redan under de första dagarna kom de första medaljerna. Den allra första var ett guld och för det tackade vi Walter Wallberg med rötterna i Bollnäs.

Sveriges första medalj

Det kanske inte var den 21-årige puckelpiståkaren som Sverige hade de allra största förhoppningarna på.

Men efter två starka åk tog han ut allt i superfinalen och belönades med tävlingens högsta poäng – 83,23.

Förutom att det var Sveriges första medalj i 2022 års OS var det även den första herrmedaljen i freestyle någonsin.

Guld i storslalom

Kanske sporrade Walter Wallberg landslagskollegan Sara Hector. För bara två dagar senare kammade hon hem guldet i storslalom.

Med sina tre världscupssegrar i storslalom var alpinstjärnan från Sandviken en av favoriterna. Hon var däremot så nervös inför tävlingen att hon kräktes på morgonen. Men medan några av hennes konkurrenter ställde till det för sig själva behöll hon fokus och var snabbast i det första åket.

Med allt i egna händer kunde hon även i det andra åket se till att ta sig ner – och det med tävlingens bästa tid. Guldet var klart.

Nervkittlande bronsmatch

På mästerskapets näst sista dag fick även Sara McManus från Gävle hänga en medalj runt halsen. Lag Hasselborg vann nämligen bronsmatchen mot Schweiz med 9-7. Då pratar vi curling.

Sverige tog en tidig ledning med 6-2 men började darra framåt slutet. Schweiziskorna kom nästan ikapp och inför den sista omgången stod det 8-7. Men Lag Hasselborg höll ifrån och knep bronset.

Med från länet fanns även skidskytten Peppe Femling från Gävle.

Titta på klippet ovan där radiosportens Christer Jonasson summerar OS-insatsen för Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.