Efter 41 år som polis – Mikael Hedström går i pension

Uppdaterad
Publicerad

Som Gävleborgspolisens ansikte utåt är Mikael Hedström bekant för många. Efter drygt 40 år år inom polisen är det i dag, tisdag, dags att hänga av sig uniformen och nu ser han fram emot att snickra på huset och att tillbringa mer tid med sina tre barnbarn.

Mikael Hedström började som polis 1981. De senaste tolv åren har han agerat presstalesperson för Gävleborgspolisen.

– De starkaste minnena är händelser som jag själv inte var involverad i – morden på Olof Palme och Anna Lindh. Och mordet på Anneli Zetterholm på Brynäs 1988. Anledningen till att det fallet har engagerat är att Anneli kom från den ort där jag bor nu – Skutskär, och min fru kände mycket väl till Anneli som ung flicka. De växte upp på samma gata. Jag hoppas fortfarande att det går att lösa det fallet, säger Mikael Hedström till SVT Gävleborg.

Fotbolls-EM bästa minnet

Vad har varit roligast under dina år som polis?

– Det absolut roligaste var när man mötte glädje i tre veckor under fotbolls-EM i Göteborg 1992. Det var en stor upplevelse att få jobba under finalen där Danmark slog Tyskland. Det var en enorm glädje.

”Fick en annan värdering av media”

Kommer du att sakna ditt arbete som presstalesperson?

– Det har varit en jättetrevlig tid. Det har varit intressant och jag fick en helt annan värdering av media den dag när jag började jobbet. I dag ser jag att media och polis jobbar väldigt bra tillsammans. Vi vill återge vad som händer i samhället men vi vill göra det på olika sätt och det har fungerat väldigt bra under de här åren.

Vad ska du göra nu?

– Nu ska jag ta en fika med kompisarna, snickra hemma några dagar och sedan åker jag till Kreta.

Hör mer från Mikael Hedström i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.