• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

För att ta igen den förlorade kompetensen lockar man nu de nyanställda med fler yrken. Något hotelldirektör Niclas Jonsson för Scandic i Gävle tror starkt på. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Neda Ameli/SVT

Hotelldirektören i Gävle: ”Pandemin och varslet har medfört förlorad kompetens”

Publicerad

En av de branscherna som har drabbats hårt under pandemin är ju restaurang och hotellbranschen. På de två Scandichotellen i Gävle varslades 300 anställda i början av pandemin. I dag har en stor del av personalen fått tillbaka sina jobb, men nu ligger utmaningen i att få tillbaka den förlorade kompetensen. Och för att vara attraktiva erbjuder man de nyanställda att lära sig flera yrken.

I början av pandemin innebar varslet på de två hotellen att cirka 70 procent av de anställda fick lämna. Senare kunde ungefär hälften stanna kvar tack vare en bättre sommar. Men i dag saknar det fortfarande mer än 20 anställda.

– När pandemin slog till var vi snabba att varsla och vi förlorade tyvärr ganska stor kompetens. Det är många som vill komma och som är intresserad av att få jobba i branschen igen, men det tar tid för oss att lära upp, säger Niclas Jonsson, hotelldirektör för Scandic Gävle.

Testar nya sätt

För att locka fler till branschen erbjuder man de nyanställda att lära sig flera yrken.

– Vi försöker var attraktiva genom att erbjuda alla som vill jobba hos att få möjlighet att lära sig tre yrken. Detta för att vi ska kunna bli mer flexibla, säger Niclas Jonsson.

Mest drabbad branschen

Enligt Mohamed Chabchoub, arbetsförmedlingschef på arbetsförmedlingen Gävleborg, är restaurang- och hotellbranschen, industri, transport, service, handels och vård och omsorg de mest drabbade branscherna till följd av pandemin. Detta har inneburit att fler företag står utan personal eller saknar rätt kompetens.

– Arbetslösheten har ökat inom restaurang- och hotellbranschen sedan pandemins start, men de som kommer till oss från branschen har inte blivit långvariga. De har istället gått vidare antingen till ett annat yrke eller till studier, säger Mohamed Chabchoub.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.