Kvinna med mörkt hår och svart tröja står framför en grön buske och pratar med händerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör projektledaren Christina Morais Juhlin berätta mer om inventeringen. Foto: Saga Dillner/ SVT

Stort antal invasiva växter i västra Gästrikland – 67 olagliga dumpningsplatser funna

Uppdaterad
Publicerad

I Sandviken, Ockelbo och Hofors kommun har de invasiva arterna kartlagts. Nu är inventeringen klar och enligt projektledaren Christina Morais Juhlin, kommer dessa områden att prioriteras framöver.

2022 gjorde Sandviken, Ockelbo och Hofors kommun en inventering och kartläggning av de invasiva arter som fanns i kommunerna. I västra Gästrikland har 67 dumpningsplatser hittats. Den invasiva växten parkslide växer på 27 av dessa.

Syftet var att få en bättre koll på hur mycket invasiva växter det fanns i kommunerna men också att bättre förstå deras spridning.

– Vi ansökte om bidrag för att bekämpa dom men vi fick inte det, säger Christina Morais Juhlin, miljöstrateg och projektledare för inventeringen.

Områden som prioriteras

I nuläget har kommunen ett antal prioriterade områden, men bekämpningen kan bli svår utan tillräckliga medel.

– Med de resurser vi har, har vi försökt prioritera vissa områden som vi verkligen borde bekämpa, säger Christina Morais Juhlin.

Hör mer om projektet i klippet.

Olagligt att dumpa VÄXTAVFALL

• Det är olagligt att slänga alla typer av växtavfall i naturen. Det betraktas som nedskräpning enligt 15 kap. 26 § i miljöbalken.

• Det är alltid förbjudet att sprida de växter som finns på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Dit hör till exempel jättebalsamin, jätteloka och gul skunkkalla.

• Även om det du slänger är växter som tidigare inte visat tecken på att sprida sig kan de börja göra det när klimatet blir varmare. Invasiva främmande arter sprider sig lätt och påverkar den biologiska mångfalden.

Så här ska växtavfall hanteras:

• Lägg alltid växtavfall i säckar som du försluter noga innan du transporterar dem.

• Kör dem till återvinningscentralen för förbränning – kolla först med din återvinningscentral vad som gäller där.

Källa: Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.