Matsalen på Kilbergsskolan i Bollnäs där det serverats köttbullar och makaroner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om vad personal och barn tyckt om det extra matalternativet. Foto: Magnus Esser Bengtsson

Efter köttbulletestet – skolan i Bollnäs satsning väckte intresse över hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under höstterminen testade Kilbergsskolan i Bollnäs att servera köttbullar och makaroner, varje dag, som ett alternativ till den ordinarie skolmaten.

– Vi är jättenöjda, säger Helene Morin Hansson, rektor på Kilbergsskolan.

Det var efter ett medborgarförslag som Kilbergskolan F–6 började att servera köttbullar och makaroner som alternativ till den ordinarie maten i syfte att få skolbarnen att äta mer.

Testet avslutades innan årsskiftet och nu under våren utvärderar skolan effekterna. På det stora hela är man mycket nöjda.

– Under tiden vi testade såg vi bara positiva effekter. Pedagogerna såg att elever som tidigare inte ätit började äta och att orken på lektionerna ökade, säger Helene Morin Hansson, rektor på Kilbergsskolan.

I och med att skolan drog igång projektet kom det in mycket reaktioner. Både positiva och negativa, säger Helene Morin Hansson.

– En oro som fanns var att barnen väljer bort den vanliga maten och bara äter köttbullar och makaroner. Men det vi kunnat se var snarare att de som bara åt det började testa de andra maträtterna.

Stort intresse i hela landet

Kilbergsskolan är tillsammans med Granbergsskolan, Kilafors skola och Arbrå skola en av fyra skolor i Bollnäs där man erbjudit en extra maträtt. Något som väckt intresse på andra platser i Sverige.

– Jättemånga kommuner, åtminstone ett tiotal, har hört av sig från hela Sverige och varit intresserade av att höra hur det fungerat. I flera kommuner har det även lyfts till politikerna att man själva vill testa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.