Efter storbranden: Blivande vattentäkten klarade sig

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagens storbrand på en bilskrot i Skutskär fanns en oro för att vattenskyddsområdet skulle förorenas. Men den blivande vattentäkten har klarat sig, uppger Älvkarlebys miljöchef Raul Johnson.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med räddningstjänsten. I samma stund de åkte ut fick vi veta om branden och pratade om de eventuella riskerna, säger Raul Johnson som är miljöchef i Älvkarleby.

Branden skedde i ett vattenskyddsområde. Personal från miljökontoret var på plats vid branden, tillsammans med räddningstjänsten.

”Inga negativa effekter på vattentäkten”

– De arbetade för att skydda vattentäkten. De släckte till exempel inte branden med vatten där det fanns risk för att sprida gifter ner i marken, säger Raul Johnson och fortsätter.

– Så vi vet i dag att det inte blev några negativa effekter på vattentäkten

Miljötänk i släckningen

Det underlättade också arbetet att det var pressade bilar som brann, där alla farliga vätskor redan tagits bort, menar han.

– Räddningstjänsten gjorde ett fantastiskt jobb, säger Raul Johnson.

Det vatten som användes i släckningsarbetet sprutades ut i  skogskanten, där det finns annan avrinning.

Verksamhetschef kritisk mot släckningsarbetet

Förlusten blev dock stor för ägaren till skroten – det uppbrunna lösöret beräknas uppgå till 2,5 miljoner kronor. För SVT Gävleborg berättar verksamhetschefen att han hade önskad att man kunde släcka branden istället för att låta det brinna ut av sig självt.

– Det är ingen registrerad vattentäkt på det här området ännu och vi har vidtagit åtgärder som exempelvis en asfalt som bilarna står på och som ska skydda mot föroreningar, så man kanske hade kunnat rädda bilarna ändå berättar verksamhetschefen Romel Rached som pustar ut över att man inte drabbats av några personskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.