Person håller skylt med ”EL NÄT” bredvid en grön brevlåda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ellevio, som har drygt 50 000 villakunder i Gävleborg, har förändrat hur de tar betalt för elnätet. SVT förklarar hur det funkar. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Ellevios effektavgifter – så funkar de

Uppdaterad
Publicerad

Ellevio har drygt 375 000 villakunder i Sverige, och företaget har nyligen bytt avgiftsmodell.

Fortsätter du använda el som vanligt, kommer din faktura troligtvis att bli dyrare.

Ellevio är det dominerande elnätsbolaget i Hälsingland, och drygt 50 000 kunder påverkas nu i Gävleborg.

Myndigheten Energimarknadsinspektionen har beslutat att alla elnätsföretag ska införa så kallade effekttariffer eller effektavgifter, senast 2027.

– Syftet är att ge kunderna mer korrekta signaler om vad det kostar att använda elnätet, så att de kan anpassa och kanske flytta delar av sin elanvändning till tidpunkter då elnätet är mindre belastat, säger Sandra Vilenius, analytiker på Energimarknadsinspektionen.

Syftet är att använda det befintliga nätet mer effektivt.

Ellevio dominerar i Hälsingland

Ellevio är ett av Sveriges största elnätsföretag, med drygt 375 000 villakunder. Och i början av året införde företaget effektavgifter.

Kunder kan välja elleverantör, men inte elnätsleverantör. Man har den man har. Och i Hälsingland är Ellevio dominerande.

Det är också upp till varje elnätsbolag hur man utformar sina avgifter.

Rea på natten

Ellevio vill få sina kunder att förlägga mer elanvändning till natten, mellan klockan 22 och 06. De har därför tagit fram en betalningsmodell som gör att kunden betalar efter hur höga eltoppar man har. Men toppar på natten räknas bara till hälften.

Detta är räddningstjänsten kritisk till.

– Vårt råd är att aldrig köra elektriska apparater obevakade. Det är inte farligare på natten, men konsekvenserna blir så mycket större, om något börjar brinna då. Jag kommer inte börja köra maskiner på natten, säger brandinspektör Andreas Wikström, brandinspektör vid Hälsinge Räddningstjänst.

– Vi ber inte våra kunder att utsätta sig för brandrisk. Bara att förskjuta det som går till natten, säger Ellevios prischef David Bjurhall.

Andreas Wikström brandinspektör i svart klädsel öppnar luckan på en industriell tvättmaskin i en tvättstuga omgiven av beige kaklade väggar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Konsekvenserna blir så mycket större på natten” – Räddningstjänsten avråder från att köra elektriska apparater när man sover. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Målet: Att jämna ut

Effekten av de nya avgifterna blir att den som fortsätter använda el som vanligt troligtvis kommer få en dyrare elnätsfaktura. Men den som lägger om sin elanvändning kan spara pengar.

Elnätsföretagen kommer inte tjäna några extra pengar på förändringen, tror Energimarknadsinspektionen.

– Vi ber inte folk använda mindre el, utan jämna ut sin användning, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Då får resten av länet effektavgifter

Sandviken – Sandviken Energi (Inget datum är satt, men före 1 januari 2027 kommer de införa effektavgifter till hushållen)

Gävle och Hofors – Gävle Energi (Kommer införa effektavgifter hösten 2026)

Söderhamn – Söderhamn Nära (Planerar att fasa in effektavgifter under 2026)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.