Det började som en motionsform men nu tränar Nina Back MMA morgon och kväll, upp till sex gånger i veckan. Foto: Markus Dahlberg/SVT

EM-silver till fightern Nina efter bara tre år i sporten

Uppdaterad
Publicerad

För drygt tre år sedan letade 20-åriga Nina Back från Gävle en mer fysisk träningsform än hästsporten. Nu har hon tagit SM-guld och EM-silver i kampsporten MMA.

Det smäller högt från sparkar och slag i ”buren” på Söders fight gym i Gävle. Ibland tystnar smällarna, då har träningen övergått i brottning mellan Nina Back och hennes tränare Thomas Haaranen.

– Är du inte insatt i sporten kan du tycka att det bara är två personer som slår på varandra, men det är otroligt mycket mer. Det är teknik, du ska ha en gameplan, säger Nina Back.

Silver i Bukarest

Det har gått drygt tre år sedan hon provade thaiboxning, fick mersmak och började så småningom med MMA (mixed martial arts), som är en kombination av flera kampsporter.

Hon visade sig vara ganska bra. I fjol tog hon SM-guld i sin viktklass -52 kilo och en seger i nationella ligan för submissionwrestling. Nu är hon nyss hemkommen med ett silver från amatör-EM i Bukarest.

”Det finns inget stopp”

– Jag har en bra klubb, en bra tränare och sedan är jag ganska målmedveten. Jag tränar fem-sex gånger i veckan, ibland både morgon och kväll, säger Nina Back.

Tränaren Thomas Haaranen tycker att Ninas främsta styrka är hennes träningsvilja.

– Hon är som en maskin, det finns inget stopp på henne. Hon har tränat sig till allt, hon kan till och med ha svårt att lära sig vissa nya saker, säger han.

Tredubblat antal tävlingar

Intresset för MMA tycks öka, 2007 ordnades 7 tävlingar för amatörer och 2 för proffs i Sverige. I år är det 20 respektive 8 tävlingar.

För Nina Back har den nyfunna motionsformen utvecklat sig till början på en karriär.

– Om fyra månader är det VM i Bahrain, jag satsar på guldet men framförallt att få mer erfarenhet och inom några år förväntar jag mig att kunna gå över till proffs, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.