• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I bild till vänster: en dansbana och festklädda människor. I bild till höger etnologen Jonas Frykman..

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkets Park i Gnarp var en av alla dansbanor som fanns på landsbygden. Hör etnologen Jonas Frykman om hur dansbanorna revolutionerade hur unga träffades. Foto: Hasse Holmberg, Stig-Åke Jönsson/TT

Dansbanorna var platsen för dåtidens dejting på glesbygden

Publicerad

Innan nätdejtingen fanns, hur träffades man då på landsbygden? På dansbanorna, är etnologen Jonas Frykmans självklara svar.

– Dansbanorna skapade en kolossal attraktion hos ungdomarna och en skräck hos föräldrarna, säger Jonas Frykman.

Dansbanorna blev väldigt populära på 1920- och 1930-talet. En typisk dansbana låg ofta på en naturskön plats på landsbygden, hade en orkester, en dåligt upplyst dansbana, en skjutbana och ett chokladhjul.

– Det var en folklig sed att gå på dansbanorna för att slåss eller dansa, säger Jonas Frykman.

Glesbygdsdejting

Dansbanorna gjorde slut på arrangerade äktenskap

Jonas Frykman berättar att innan dansbanornas genombrott, så var det vanligaste att föräldrarna arrangerade äktenskapen. Men på dansbanorna förälskade sig ungdomarna och började tro på att kärleken var viktigare än social status.

– Man upptäckte att det var just kärleken som skulle vara bandet mellan de unga. Och inte hur inkomsterna var fördelade eller hur gårdarna låg i förhållande till varandra, säger Jonas Frykman.

Dansbaneeländet – moralpanik kring ungdomars förfall

Men på grund av fylleri, slagsmål och rädsla för oönskade graviditeter gav dansbanorna upphov till stor moralpanik inom både kyrkan och i den allmänna samhällsdebatten. Fenomenet kom att kallas för ”Dansbaneeländet”.

Etnologen Jonas Frykman tar oss med till forna tiders dansbanor i videoklippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glesbygdsdejting

Mer i ämnet