Den ansvarige läkaren på Månsbacken är deltidsarbetande pensionär som själv inte kan besöka boendet då hon tillhör riskgrupp, och rondering har skett via telefon.
Via sjuksköterskor på boendet ges en redogörelse för vitalparametrar som blodtryck, puls och syresmättnad i blodet på boende, som sedan ligger till grund för beslut om vård.
– Jag har hela tiden varit öppen med att jag inte gör fysiska besök på grund av min ålder och ingen chefsperson har ifrågasatt det, säger Agneta Iveslätt Bohman, läkare Månsbacken.
Att äldre på Månsbacken inte fått träffa läkare var Helahälsingland först med att berätta.
Kritik från IVO
I november uppgav inspektionen för vård och omsorg, IVO, att regionerna har brustit i vården av äldre under coronapandemin. En del av kritiken var frånvaro av kliniska bedömningar av läkare på plats på flera boenden.
– Vi måste se till hela händelseförloppet och se vad vi kunde gjort annorlunda, säger Helena Bikoff, verksamhetschef primärvården Hudiksvall.
I samband med utbrottet var Hudiksvalls mobila sjukvårdsteam med läkare på plats vid ett tillfälle. En vecka senare var, till den ansvarige läkarens kännedom, en kollega på plats på Månsbacken. I övrigt har läkarkontakten skötts digitalt.
– Jag har naturligtvis känt mig otillräcklig, men kunde jag handlat annorlunda? Jo, jag kunde gått hem men vem skulle kunna jobba istället – det finns ingen, säger Agneta Iveslätt Bohman, läkare Månsbacken.