Under tisdagen fanns över 3 500 lediga tider bara på Gävle Högskola, räknar SVT till, och på onsdag förmiddag var det i stort sett lika många.
– Det är klart att man blir lite bekymrad om det står för en faktisk vaccinationsovilja. Det här mönstret har man ju sett i hela Sverige att när man har släppt på de yngre vuxna så har inte samma efterfrågan funnits. Sedan är det för tidigt att säga om det har att göra med en mindre vilja att vaccinera sig eller om man är mitt uppe i sommaren och har annat inplanerat, sa tillförordnad smittskyddsläkare Johan Kaarme till SVT förra veckan.
Flera olika orsaker
Ungdomar som SVT tillfrågar lyfter tre huvudsakliga anledningar varför vissa i deras närhet inte tagit vaccinet ännu. En anledning har att göra med att ungdomar i regel inte drabbas lika hårt.
– Många tror kanske att det inte drabbar dem, att det var mer de äldre som har varit försiktiga, säger Teddy Tägtström.
Dessutom, tror Teddy Tägtström, är många mitt uppe i semestern och vill inte drabbas av potentiella kortvariga biverkningar.
– Det har man ju hört någon som blir lite småförkyld. Men det är ju ganska litet i sammanhanget, tycker jag i alla fall.
Eventuell skepsis efter svininfluensan
Stina Sandegård, 18, berättar att vissa i hennes närhet tänker på bieffekterna av vaccinet mot svininfluensa.
– Folk är lite skeptiska för att det har gått så fort.
Ungdomar efterfrågar mer information
Folkhälsomyndigheten konstaterar i en undersökning under juni månad att vaccinationsviljan ändå är hög bland unga. 87 procent i åldersgruppen 16 till 19 uppger att de helt säkert eller troligen kommer vaccinera sig. Däremot uppger 59 procent att de behöver mer information om vaccinet, om potentiella fördelar och biverkningar. Bara 8 procent av 70-plussare uppger att de behöver mer information.