En nöjd Birgitta Sjölin hemma vid sitt kök blickar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fäbodbrukaren Birgitta Sjölin är glad över att fäbodkulturen kommit med i Unescos kulturarvslista. Foto: Lari Honkanen/SVT

Fäbodbrukaren Birgitta om Unescos besked: ”Jättemycket värt”

Publicerad

Idag blev det klart att fäbodbruket blir en del av Unescos kulturarvslista. En som gläds åt denna nyhet är fäbodbrukaren Birgitta Sjölin från Hudiksvall.

– Fäbodbruket är viktigt inte minst ur ett beredskapsperspektiv, säger Birgitta Sjölin.

Under två somrar i rad har Birgittas Sjölin arbetat med fäbodbruk på Svedbovallen utanför Järvsö med ansvar att sköta om djuren, göra ost, organisera volontärerna och ta emot besökare. Hennes mormor var valljänta på en fäbodvall inte långt från Svedbovallen och är porträtterad på en tavla i Birgittas hus på landet utanför Hudiksvall.

– Fäbodbruket är en kvinno- och kulturhistoria utan dess like, säger Birgitta Sjölin.

Hur många fäbodar finns bevarade?

Birgitta Sjölin hoppas nu att det faktum att fäbodbruket kommit upp på Unescos kulturarvslista, gör att arbetet med att bevara landets 200 levande fäbodar nu tar fart. För hundra år sedan fanns det flera tusen och många av de få som finns kvar i dag är i dåligt skick.

– Vi måste se till att det tillsätts resurser och att man tar hand om det här och förvaltar det, säger Birgitta Sjölin.

Se Birgitta Sjölins reaktion över att fäbodbruket nu är en del av Unescos kulturarv, i videoklippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.