Markbränderna dödar trädens rötter och färgar trädtopparna bruna. I det bruna området bakom Rolf Sundell finns hans skog som brann ner i Ängrabranden i Hälsingland. Foto: Malin Eirefelt

Rolf blickar ut över en släkthistoria i aska

Uppdaterad
Publicerad

– Skogen har funnits i släkten i flera hundra år. Min mamma, morbror och mormor har engagerat sig otroligt mycket, berättar Rolf Sundell som nu äger skogen tillsammans med sin bror.

Branden i Ängra startade nära Rolf Sundells skogsskifte. Dagen efter branden hade startat stod han och slog på elden med en björkruska, för att försöka hindra den från att sprida sig. Men hela hans skifte på nära 200 hektar brann ner.

Släktgård i flera sekel

Hans familj har bott på och drivit Ängragården i flera generationer. Rolf Sundells släktingar har bott i Finneby, Huskölen, Enskogen och Ängra – just de byar som har evakuerats på grund av skogsbränderna. För tio år sedan såldes själva gården, nu drivs en camping där, men Rolf Sundells familj behöll skogen.

Skogsbränderna sommaren 2018

– Jag var där och plockade hjortron för bara några veckor sedan. Jag har fiskat där sedan barnsben och jagat där i tjugo år. Jag hittar i den där skogen, om man säger så, säger Rolf Sundell.

Slipper ovissheten

Många skogsägare vet fortfarande inte hur deras skogar ser ut, hur mycket som är drabbat. De får inte komma in och titta i sina marker. Men Rolf Sundell har vetat i en vecka att hans skog är borta. Det underlättar bearbetningen, tycker han:

Hör Rolf Sundell berätta i videklippet här ovan

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet