Bild med texten Flugsvamp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en sammanfattning av fallet kring nätnarkotikamarknaden Flugsvamp 3.0 – på 60 sekunder. Foto: TT

Gävlebo drev knarkforum på nätet – hovrätten fastställer domen

Uppdaterad
Publicerad

I början av april i år dömdes en 30-årig gävlebo till sex och ett halvt års fängelse som en av de drivande bakom nätnarkotikamarknaden Flugsvamp 3.0. Huvudmannen bakom härvan fick nära tolv års fängelse. Hovrätten slår fast domen.

Det var i slutet av december förra året som tre män, däribland Gävlebon, åtalades för att ha drivit Flugsvamp 3.0. Gävlebon hade agerat moderator diskussionsforumet Flugforum.

Samtliga tre män dömdes till fängelse i tingsrätten i april i år – huvudmannen, en 41-årig man, till elva år och tio månaders i fängelse. Dessutom dömdes en man från Örebro till fängelse i fyra och ett halvt år.

Hovrätten gör samma bedömning och fastställer fängelsestraffen.

– Det har varit fråga om en mycket omfattande narkotikahandel som skett via krypterade nätverk och för den huvudtilltalade genererat stora vinster, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

20 000 medlemmar

Forumet hade närmare 20 000 medlemmar och innehöll bland annat diskussioner kring drogförsäljning och guider hur man köper och säljer bitcoin. Stockholm tingsrätt ansåg att diskussionsforumet varit avgörande för att drogförsäljningen på Flugsvamp 3.0 fungerade.

Förutom fängelsedomen förverkade tingsrätten av gävlebon motsvarande 5,6 miljoner kronor i bitcoin.

Försvaret sågar domen: ”Helt främmande i svenskt rättsväsende”

Gävlebons försvarare, advokaterna Anna Ekström och Nils Svantemark berättar att deras klient är oerhört besviken på domen. Själva är de förvånade:

– Vi har lagt fram omfattande alibibevisning för vår klient, som rätten helt bortsett från, säger advokat Anna Ekström.

De är också kritiska till att det i rättegången hänvisats till oupptäckta enheter – datorer eller mobiltelefoner – som det inte funnits några spår av.

– Det här skapar en omvänd bevisbörda för vår klient, att han ska bevisa att enheterna inte existerar. Det är helt främmande i svenskt rättsväsende, säger advokat Anna Ekström.

De menar att svenska domstolar är ovana med denna typ av svåra tekniska fall med kryptoanalyser. Nästa vecka kommer försvararna tillsammans med sin klient gävlebon att ta ställning till om de ska överklaga domen till Högsta Domstolen.

I videon ovan sammanfattar vi turerna kring Flugsvamp 3.0 och dess miljardomsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.