Vad gör vi om ingen kan hjälpa oss och det inte finns mat i butiken? Den frågan ställde sig Anders Björk och Arne Linding i början av coronapandemin och startade en småskalig potatisodling.
Tio ton potatis
Första året kunde de skörda cirka tio ton knölar – mer än vad de hade räknat med. Lagringsproblemet löste de då genom att gräva ner två containrar under marken.
– Det kan ju vara 25 grader kallt utanför och ändå har vi fyra plus härinne. Som en vanlig jordkällare man haft i alla år fast nu är det mer rationellt, vi kan hantera det med hjullastare, säger hobbyodlaren Arne Linding.
Bevara kunskap
Men projektet handlar inte bara om att vara förberedd:
– Det handlar också om att bevara kunskap så att den inte går förlorad, så att man kan bedriva metoden i mindre skala och inte så stort som i industriellt jordbruk, säger Lindings projektpartner och hobbyodlaren Anders Björk.
Är det möjligt för en småodlare att bygga en sådan här typ av förvaringsplats?
– Det är ändå en överkomlig kostnad jämfört med att stå och gjuta och bygga ett riktigt lager, svarar Anders Björk.