Två män står framför en container som de grävt ner under jord och använder som potatislager.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ner till det underjordiska potatislagret. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Följ med ner i det underjordiska beredskapslagret med potatis

Uppdaterad
Publicerad

Två containrar med potatis har grävts ner på hemlig plats i Gävleborgs län i beredskapssyfte. Utgångspunkten för projektet var att klara sig helt utan el ifall landet skulle drabbas av kris eller krig.

Vad gör vi om ingen kan hjälpa oss och det inte finns mat i butiken? Den frågan ställde sig Anders Björk och Arne Linding i början av coronapandemin och startade en småskalig potatisodling.

Tio ton potatis

Första året kunde de skörda cirka tio ton knölar – mer än vad de hade räknat med. Lagringsproblemet löste de då genom att gräva ner två containrar under marken.

– Det kan ju vara 25 grader kallt utanför och ändå har vi fyra plus härinne. Som en vanlig jordkällare man haft i alla år fast nu är det mer rationellt, vi kan hantera det med hjullastare, säger hobbyodlaren Arne Linding.

Bevara kunskap

Men projektet handlar inte bara om att vara förberedd:

– Det handlar också om att bevara kunskap så att den inte går förlorad, så att man kan bedriva metoden i mindre skala och inte så stort som i industriellt jordbruk, säger Lindings projektpartner och hobbyodlaren Anders Björk.

Är det möjligt för en småodlare att bygga en sådan här typ av förvaringsplats?

– Det är ändå en överkomlig kostnad jämfört med att stå och gjuta och bygga ett riktigt lager, svarar Anders Björk.

Potatisfantasten Pirjo Gustavsson står med sitt yviga brunröda hår, ljusgrönt förkläde och orange sjal över sin vita blus med olika potatisar i händerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är potatisen viktig för att stärka den civila beredskapen. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.