”Trivs jättemycket” – följ med till Nordost i Gävle två år efter stadsdelsförnyelsen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det gått ett par år sedan stadsdelsförnyelsen på Nordost i Gävle blev klar. Och om man får tro det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarnas senaste mätning så verkar de boende i området nöjda.

– Det är jättebra, det är tryggt och lugnt. Man trivs jättemycket här, säger Maryse Kazadi Bambi som har bott på Nordost i fem år och som vi stöter på vid ett besök i den centralt belägna stadsdelen.

Gavlegårdarna genomför varje år en mätning av hur nöjda hyresgästerna är. Och årets siffror för Nordost visar fortsatt på stigande siffror, framförallt när det handlar om den yttre miljön. 2022 års mätning visar att 90,6 % av de boende är nöjda med utemiljön. Det innebär en ökning på 34,4 procentenheter jämfört med 2016, då bara 56,2% uppgav sig nöjda.

Ökad upplevd trygghet

Den upplevda tryggheten ligger något lägre men även den har ökat under samma tidsperiod, från 70,6 % till 81,9 %. Fiona Luima från Gavlegårdarna som tidigare fungerade som projektledare på Nordost menar att man tagit tillvara de boendes synpunkter när det gäller sådant som belysning och otrygghet. Och hon har en teori varför fler upplever sig nöjda med att bo i stadsdelen som bland många nog haft dåligt rykte:

 – Jag skulle säga att det var just att man tog in hyresgästernas röster och jobbade med dem en lång period, säger Fiona Luima.

Nöjd med resultatet

Under projektet har de boende varit engagerade i olika grupper. Per-Ola Larsson som deltagit i flera sådana sammanhang säger sig vara nöjd med resultatet:

– Man såg resultaten i de andra husen som blev färdiga allteftersom och det är fantastiskt.

Renoveringsprojektet på Nordost startade 2015 och den totala kostnaden för Gavlegårdarna ligger på ungefär 155 miljoner kronor.

Detta har hänt:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.