Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För bra busstrafik kan medföra hälsoproblem eftersom folk slutar cykla eller gå till jobbet. Hör docenten Katrin Lättman i videon. Foto: Janerik Henriksson/TT

Folk skippar cykeln när busstrafiken är för bra – gävledocenten hälsovarnar

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen infördes den nya stadstrafiken i Sandviken. Fler avgångar och helt nya elbussar. Men en allt för bra busstrafik kan få konsekvenser för folkhälsan, visar en pågående forskningsstudie på Högskolan i Gävle.

I Sandviken kommer det att finnas avgångar var 15:e minut på vardagar och var 30:e minut på kvällar och helger.

Förutom fler och miljövänligare bussar tillkommer också nya linjer som ska köras rakare och gå snabbare.

Färre som går och cyklar

Enligt docenten i psykologi, Katrin Lättman, har de utökade busstiderna både positiv och negativ inverkan. Det som oroar Katrin Lättman är att färre kommer röra på sig när det blir för enkelt att åka buss – färre som går och cyklar.

– Vuxna framförallt tycker att det är bekvämt att åka kollektivt för att det finns många avgångar. Då väljer man bort aktiva färdmedel som cykel, säger Katrin Lättman, som håller på med en forskningsstudie om upplevelser och tillgänglighet inom vardagligt resande.

Kan locka bilister

Enligt Katrin Lättman är det däremot positivt om man vill få fler bilister att åka kollektivt.

– Vill man locka fler att åka kollektivt så är risken att man lockar de som går eller cyklar idag och inte bilisterna, säger Katrin Lättman.

Hör Katrin Lättman och morgonresenärer i Sandviken i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.