Nästan var femte svensk uppger i Folkhälsoenkäten från 2022 att de någon gång diagnosticerats med depression. Just psykiatriska diagnoser som depression, stress, ångest och PTSD ses av en exalterad forskarvärld som de primära kandidaterna för behandling med psykedelika.
– Det är en helt ny typ av behandling som istället för att dämpa symptom, som dagens psykiatriska läkemedel gör, lyfter upp problemet till ytan. Så att man tillsammans med en terapeut kan omvandla de insikterna till ett bättre sätt att leva, säger Ulf Bremberg.
Vill förstå effekterna av psykedelisk behandling
Johan Lundberg, överläkare och professor i psykiatri vid Karolinska institutet, har tillsammans med kollegor precis avslutat en studie om psilocybins effekt på depression.
Resultaten är ännu inte sammanställda men han förbereder sig redan för nästa studie. Där hoppas han, med hjälp av PET-scanbilder av deltagarnas hjärnor, hitta orsaken till de positiva effekter patienter rapporterar efter en psykedelisk behandling.
– Patienterna kan bli oroliga, få tankar om vad som hänt tidigare i livet, en del blir glada och tycker det är en intressant upplevelse. Vi vet inte vilken betydelse den upplevelsen har och det är just det faktumet som gör att vi vill undersöka hjärnan, säger han.
Oklart varför psylocybin hjälper
I de studier där svenska forskare ingått har man gett patienterna fullödiga doser psilocybin.
– Det finns många hypoteser men inga bra svar till varför psilocybin verkar hjälpa. Men som läkemedelskemist så ser jag att det kan inte bara vara substansen, för den är ute ur blodet på timmar. Och vi ser skillnader dagen efter, månader efter, året efter. Det måste vara någon form av inlärning, omtolkning, en psykologisk process, säger Ulf Bremberg.