Gävlebornas rörelser följdes i över ett år – unik studie vill förena hälsa och stadsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan stadsmiljön bli bättre för människors hälsa? Det ska forskarna på Högskolan i Gävle ta reda på. Till hjälp har de haft ungefär 200 boende i kommunen som under 15 månader burit ett aktivitetsband och svarat på frågor om hur de upplever olika platser i en app.

Att rutten man tar till matbutiken när mjölken tagit slut är betydande information för forskare är nog ingenting man tänker på i stunden – men det har varit verkligheten för studiedeltagarna Carolina Svedlund och Sara Skoglund de senaste 15 månaderna.

– Det blir som en del av ens vardag och till slut tänker man inte på att man faktiskt delar med sig av både sina subjektiva preferenser men också objektiv data, säger Sara Skoglund. 

Kvinnorna har svarat på frågor i appen minst en gång i veckan samtidigt som de dygnet runt burit ett aktivitetsband som registrerar deras rörelsemänster.

Unik studie

Datainsamlingen är nu färdigställd och studien går in i nästa fas där forskningsresultaten ska produceras.

– Målet är att förstå hur vi kan skapa vinn-vinn-situationer mellan ekosystemens hälsa, social hållbarhet och individens välbefinnande, säger Karl Samuelsson, forskare inom miljövetenskap på Högskolan i Gävle.

– Vi vet att alla de här bitarna är väldigt viktiga i stadsplaneringen men det är inte så många forskningsprojekt som satt ihop alla bitarna på det sättet som vi har gjort.

”Känt mig otrygg”

Trots att forskarna inte kan dra några slutsatser ännu syns redan vissa tendenser. Till exempel får ett litet naturområde som ligger isolerat ett lägre betyg medan olika områden som sitter ihop får ett högre.

– Många gånger för mig har det kanske varit att jag känt mig otrygg på något sätt, säger Sara Skoglund om tillfällena hon gett en upplevelse ett negativt betyg.

Vad hoppas deltagarna att studien ska mynna ut i? Hör om det i klippet ovan.

Hur har studien gått till?

Projektet startade i september 2021 och forskarna har fått in över 5000 subjektiva upplevelser av olika platser i Gävles kommun från cirka 200 deltagare.

Aktivitetsarmband och appen visar hur individerna har rört sig i statslandskapet och om upplevelserna varit bra eller dåliga. Vissa deltagare har även burit en pulsklocka för att registrera den fysiologiska hälsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.