Ett tåg har spårat ur och lutar ner mot en slänt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man såg hur en vagn ramlade”, hör passageraren berätta om den dramatiska urspårningen. Foto: Stefan Larsson/SVT

Första vittnet från tågolyckan: ”Allt började skaka jättemycket”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan ett SJ-tåg spårade ur utanför Hudiksvall. Anledningen var vattenmassor i samband med stormen Hans, som fick banvallen att rasa.

120 passagerare satt ombord tåget när det spårade ur. Inga personer fick några allvarligare skador. Den första passageraren som SVT Gävleborg pratade med var Cleo Demetriou.

– Allt började skaka jättemycket, sa hon.

Stormen Hans

Trafikverket: ”Det gick väldigt snabbt”

Kritik riktades mot Trafikverket för att tåget inte hade stoppats. I stället sänktes hastigheten till 40 km/h efter att en lokförare 20 minuter innan hade larmat om vad som var på väg att ske på platsen.

– Vi hade inte bedömt att det var sån risk som förelåg innan det skedde. Det gick väldigt snabbt, vi hann inte ut på platsen och besiktiga utan vi hann bara få rapporter om att de var höga flöden, sa Anna-Pia Lingemyr enhetschef på Trafikverket efter olyckan.

Olyckan utreds

Sedan olyckan har både Haverikommissionen och Trafikverket utrett olyckan. I september blir det offentligt vad de kommit fram till, rapporterar P4 gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Hans

Mer i ämnet