En person står utanför en byggnad med en ljusblå väggplatta. De är klädda i en mörk jacka och har händerna i fickorna. I bakgrunden syns en gata med träd och byggnader. En dörr i ljusblå färg finns i närheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är verksamheten framgångsrik. Rodin Hajo berättar i klippet ovan. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Shanazi hjältar en framgång i arbetet mot hedersförtryck: ”Vi har satt Gävle på kartan”

Publicerad

Hedersrelaterat våld och förtryck är ett samhällsproblem som killarna på Shanazi hjältar i Gävle arbetar för att motverka. Verksamheten har utlyst en ny tjänst som ska öppna dörrarna för att även tjejer ska kunna delta.

Shanazi betyder stolthet på kurdiska. Stolta hjältar som genom utbildning och personlig utveckling blir förebilder mot hedersvåld och förtryck för sin omgivning.

”Det jag brinner för”

Verksamheten startade i Gävle för snart fem år sedan och riktar sig till killar mellan 17 och 23 år. Sedan starten har totalt 29 killar deltagit.

– Här får man verkligen jobba med individer och göra en förändring på riktigt. Det är det jag brinner för, säger samordnaren Rodin Hajo.

Shanazi har tidigare riktat sig mot killar men har nu utlyst en tjänst för att slå upp dörrarna även för tjejer att delta.

– Många gånger är det pojkarna som utsätter sina systrar för begränsningar och kan vi göra en förändring hos killarna blir de också som ett skydd för tjejerna i den familjen. Vi behöver jobba åt båda hållen men vi valde att börja med killarna.

Satt Gävle på den internationella kartan

Rodin Hajo har vid flera tillfällen suttit med i riksdagen där han lyft arbetet. Han har också träffat UN womens högsta chef och fått förfrågan om att åka till Kurdistan och prata om det förebyggande arbetet han gör i Gävle.

– Det som är så häftigt är att vi har satt Gävle på kartan. Gävle borde vara stolta över att vi är på internationell nivå nu.

Rekryteringsprocessen är igång men det är fortfarande oklart när tjänsten kan bli tillsatt. Gävle kommun har för tillfället anställningsstopp och pengarna från Jämställdhetsmyndigheten har inte beviljats ännu.

Vad är hedersrelaterat våld?

• Hedersrelaterat våld och förtryck (HRV) drabbar främst flickor och kvinnor – men även pojkar och män.

• Utsatta begränsas i sina liv och utsätts för påtryckningar och våld som syftar till att upprätthålla familjens kontroll över individen.

• Våldet är ofta kopplat till hedersnormer som bygger på mansdominerade och heteronormativa uppfattningar.

• Flickor och kvinnor kan begränsas i vardagen rörande klädsel, umgänge och rörelsefrihet men även utbildning, arbete och äktenskap.

• Hedersrelaterat våld kännetecknas av ett starkt kollektivt inslag. Familjen, eller släktens intressen går före individens.

• Det finns en uppfattningen om att familjens anseende är avhängt på kvinnliga familjemedlemmars beteende i förhållande till idealen.

• För de individer som försöker trotsa kontrollen kan följderna bli allvarliga.

Källa: Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Origo

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.