Franska specialister har anlänt till Färila Foto: TT

Franska specialister har anlänt till Färila

Uppdaterad
Publicerad

Idag anlände den franska specialstyrka på ett sextiotal personer som ska arbeta med bränderna i nordvästra Hälsingland. Och de ska bo i ett tältläger vid Färila skola.

Tälten i Färila vittnar om att brandsituationen i länet är allvarlig, och Gävleborgs landshövding tittar mot lägret med blandade känslor.

-Jag känner stolthet över allt som byggs upp och alla frivilliginsatser, men det blandas med den oro som jag känner för den värsta branden vi någonsin haft i Sverige. En brand som är så otroligt intensiv, men dessutom lynnig då den helt plötsligt hoppar två kilometer bort, säger landshövding Per Bill till TT.

Skogsbränderna sommaren 2018

Stannar på obestämd tid

-Vi har inga begränsningar. Vi har meddelat att vi är tillgängliga för en- två veckor. Men det kan bli längre, säger Jean Paul Monet, ett befäl vid räddningstjänsten, och betonar att hjälpbehov och resurser avgörs och fördelas inom ramen för EU-samarbetet.

Speciell kompetens

Fransmännen är bland annat specialiserade på att med helikopters hjälp fira ner räddningspersonal till brandområden och därifrån motarbeta skogsbränderna.

 – För mig är det en stor ära att komma hit och hjälpa de svenska brandmännen. Vi hoppas att effektivt kunna hjälpa våra vänner att stoppa bränderna, säger Stephane Nissle, ställföreträdande gruppledare för fransmännen.

Stephane Nissle, Deputy Team Leader efter att ha anlänt till Färilas basläger med resten av de franska brandmännen. Foto: TT

Vinden är utmaningen

Veckans största utmaning är stigande temperaturer, enligt räddningsledaren Robert Strid i Ljusdals kommun.

– Vi arbetar fortsatt med brandgator en bit bort från brandfronten, men det är stor risk med en vind som tar i och stigande temperatur.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet