Eric Mwenges bror, svägerska och sex syskonbarn dödades av tutsier när Eric var 20 år. Men istället för att ta hämnd grundade han en regional fredsorganisation vid namn Ceedeco, som jobbar med att bygga förtroende över etniska gränser.
– Det handlar om att återgå till Ubuntu, den afrikanska fredsfilosofin, som Nelson Mandela och Desmond Tutu utövade, säger Eric Mwenge.
Fredsorganisationen Ceedeco utbildade bland annat 300 kvinnor från olika etniska grupper att tillverka tvål. Man arbetar också över landgränserna mellan Kongo-Kinshasa, Burundi och Rwanda.
På juldagsmorgonen 2012 ska det ha kommit två välklädda män hem till Eric Mwenge. De bad honom följa med till Ceedecos kontor för ett samtal. Men istället tog de honom till en annan plats, där de tvingade honom att stoppa händerna i en hink med syra.
Utsattes för frätande syra
– Jag slet upp händerna i smärta, så att syra flög upp i luften och träffade mina ögon, säger Eric Mwenge och visar upp sina händer som fortfarande har spår av syraskadan.
I fem dagar var han fånge i en byggnad utan att kunna se. På den femte dagen knackar FN:s fredsbevarande styrkor på dörren. Eric Mwenge får komma till Sverige för vård på Karolinska. Han får senare asyl och hamnar i Hälsingland.
Från sitt hem i Söderhamn leder han nu fredsarbete på distans i projektet MOV-humana. Han tror att en varaktig fred i regionen endast kan komma genom att bygga den på gräsrotsnivå.
– När eliter möts i femstjärniga hotell blir fredsavtalen ofta bräckliga. Freden måste förankras hos folk, säger Eric Mwenge, som sätter sitt hopp till en återgång till Ubuntu-filosofin, som funnits traditionellt i Kongo, före kolonisatörernas framfart.