Metoden baseras på positiv förstärkning.
– Det kan till exempel handla om något som djuren tycker smakar gott, eller att de blir kliade på magen. Något som djuren tycker om händer när de beter sig på rätt sätt. Djuren deltar frivilligt vilket gör att processen blir lustfylld, berättar Barbara Heidenreisch som är en flitig gäst i djurparker runt om i hela världen.
Ska minska stressen
Under besöket i gävleparken undervisar djurtränaren från Texas parkens djurskötare i att hantera djuren på rätt sätt. Tanken med metoden är att minska stressen, till exempel hos ett ett sjukt djur som behöver vård.
– Vi gör det här för att öka välfärden för djuren och ge dem valmöjligheter hela tiden, så att de kan välja att jobba med oss i stället för att tvinga sig på dem som förr i tiden, säger Angelica Åsberg som är zoolog i Furuviksparken.
Fungerar på alla djur
Den här sortens träning fungerar på alla djur: ormar, sköldpaddor, fiskar och på de här, berättar Barbara Heidenreisch och pekar på de läraktiga getterna i hagen där vi står.
– I inledningsfasen tar det mer tid och personalresurser, men det sparar man in sedan. Man kanske inte behöver vara fyra stycken för att flytta en grupp djur utan det räcker med att vissla så kommer de, säger Angelica Åsberg.
TV: Se ett längre reportage från Furuvik i SVT Play
MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app