Gunnar Isacsson på Skogsstyrelsen och Staffan Andersson på Holmen ska testa en metod som inte använts sedan 1970-talet för att stoppa granbarkborren. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Trädkorridor ska stoppa granbarkborren

Uppdaterad
Publicerad

Granbarkborren fortsätter att angripa stående skog. Populationen har ökat sedan stormarna Dagmar och Ivar och nu prövar skogsbolag i norra Hälsingland metoder som inte använts sedan 1970-talet för att stoppa skadeinsektens framfart.

På väg till ett av försöksområdena i närheten av Hassela i norra Hälsingland går vi genom en spökskog av träd som har dött efter angrepp av granbarkborren. Efter de kraftiga stormarna Dagmar 2011 och Ivar 2013 låg mängder av fallna träd i länets skogar. Det gav en god förutsättning för granbarkborren att föröka sig, eftersom de trivs i just fallna träd. När populationen nu har blivit större, men de fallna träden blivit färre, kommer den stora skadan.

– Vi har sett angrepp på stående skog, men inte i så stor omfattning, men däremot så kan det kanske bli så om vi inte agerar, säger Staffan Andersson, produktionsledare på Holmen skog.

Trädkorridor som fälla

Skogsbolaget Holmen har insett att något måste göras för att stoppa förökningen, och på försök har man nu på flera ställen i Hassela-området avverkat men lämnat smala korridorer av levande skog. Tanken är att lura granbarkborren.

– Större delen av granbarkborrarna ligger i marken nu, men när det blir tillräckligt varmt kommer de att hoppa upp och angripa bästa, närmaste granskog, och förhoppningsvis så ska de angripa den här korridoren som vi har sparat. Då tar vi ut virket så att de inte kan föröka sig och svärma en gång till, säger Staffan Andersson.

Orsakar värdeförlust

Det är tillsammans med Gunnar Isacsson, insektsexpert på Skogsstyrelsen, som Holmen har kommit fram till att prova en korridor av träd som fälla. Inte sedan 1970-talet har metoden använts.

– Om det blir väldigt mycket granbarkborre dör en massa träd och det är en väldig värdeförlust för produktionsskogsbruket. Barkborrarna får inte bli får många helt enkelt, litegrann gör ingen skada men när det blir väldigt stora mängder måste man göra något extraordinärt för att få bukt med det, säger Gunnar Isacsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.